25 oktober 2015 

"Ik kan er geen touw aan vastknopen!"

Hoe taalvaardig ben jij?

Hartekreet

Een hartekreet van de bewoner tijdens een informatieavond. De omgevingsmanager gaat het nog eens uitleggen, het is tenslotte een informatie avond. Werkt deze aanpak?

Interesse

Wat zou je zelf willen horen? Meestal wil je enige interesse als reactie op je uitspraak. Bij deze uitspraak valt mij “niet kunnen” op, en “voldoet niet”. Daar reageer ik op – “Wat weerhoudt je om er een touw aan vast te knopen?” “Wat gaat er mis als je het niet begrijpt?”, “Wat zou er wel voldoende zijn?” Bedenk: “Wat is hier aan de hand?” als je een reactie geeft.

Omdraaien

Draai de zaak om – hoe krijg je de ander zover dat hij er wel een touw aan vast kan knopen? Vraag verder over de knoop die in het touw is ontstaan. Start met de ontknoping. Wat is er nodig om het te begrijpen? Was de informatie onduidelijk? Bevat de uitleg  te veel juridische formuleringen? Is de tekening te ingewikkeld? Of heb je iets over het hoofd gezien? Als omgevingsmanager ben je al een jaar met het project bezig en heb je een enorme informatie voorsprong. De bewoner moet of wil hetzelfde beeld vormen, en wel in zeer korte tijd.

Beschouw de reactie die je krijgt als een informatiebron om het gesprek te verbeteren. Je luistert en laat eerst de ander aan het woord. Dat geeft mogelijkheden om meer informatie te krijgen uit het gesprek. Het geeft je inzicht hoe de ander het hele project beleeft. Vervolgens is het van belang om daarop aan te sluiten en jouw eigen beeld van het project “te vertalen” om dezelfde beelden te laten ontstaan.

Betrokkenheid

Interesse in elkaar is de motor van betrokkenheid. De ander voelt zich uitgenodigd om te vertellen of vragen te stellen. Er ontstaat beeldvorming en oordeelsvorming. Dat wil je bereiken. Bij vragen volgen duidelijke antwoorden. Ook over dingen die je niet weet. Betrokkenheid kun je stimuleren, zeker als je de juiste woorden gebruikt. Taalgevoeligheid vergroot je door te oefenen. Oefenen in luisteren wat je van de ander hoort zeggen – letterlijk de woorden wegen. En daarop te reageren met de juiste woordkeus en intonatie. Succes bij je volgende informatieavond!

Meer?

Wil je meer oefenen? Volg dan een Masterclass impact Regisseur.

Over de schrijver
Reactie plaatsen