Hoe groot is jouw leerstoel?
Lekker lezen

Leerstoel Juliet

Dit is het stoeltje waar ik als kind op heb leren lezen. Het is nu mijn nieuwe-boeken-stoel, kortweg “Mijn leerstoel”. Heerlijk om continue kennis te slurpen.

Tijd
Heb jij geen tijd om boeken te lezen? Of worstel je om wat je gelezen hebt in actie om te zetten?

Nieuwsgierig
Mijn nieuwsgierigheid wekt een verlangen naar steeds weer nieuwe boeken. Als het boek aansluit op processen en onderwerpen waar jezelf mee bezig bent dan gaat het kennisslurpen vanzelf. En als je zeer gemotiveerd bent om een opleiding af te ronden dan ga je net zolang door tot je het helemaal doorgrondt. Alleen maar lezen is nog geen garantie dat je het vervolgens ook gaat doen. Volgens mij gaat het om de aantrekkingskracht en relevantie van het boek of je het gelezene wel of niet gaat toepassen.

Breinstarter
De eerste stap is tijd inruimen om te lezen. Begin de dag met een half uur lezen. Ja echt, niet je mail maar een boek. Het zet je brein op een andere manier ‘aan’. Dat zorgt voor focus en aantrekkingskracht. Starten met je e-mailberichten geeft hele andere start van de dag. Probeer het maar eens. Verder helpt het om je leervragen te formuleren – dan staat je mindset in de juiste stand. Lees eerst de inhoudsopgave en ga na waar voor jouw de belangrijkste informatie zit. Lees de eerste alinea van het eerste hoofdstuk en dan de laatste alinea van het laatste hoofdstuk. Vervolgens de eerste en laatste paragraaf van ieder hoofdstuk. Dan heb je de hoofdlijn in ieder geval te pakken. En vervolgens kun je starten vanaf de eerste bladzijde.

Snellezen
En uiteraard helpt het als je met enige snelheid kunt lezen. Snellezen kun je makkelijk leren en geeft een grote stimulans aan het lezen. Ons korte termijngeheugen kan slechts 7 dingen te onthouden – dus ga zo snel mogelijk “downloaden” dan heb je steeds genoeg geheugencapaciteit over om wat je leest te onthouden. Als je aantekeningen maakt in de vorm van een mindmap, houd je handig het overzicht. Je leervermogen is eindeloos groot – als je het maar activeert. Start met plezier – zet je lievelingsmuziek op, ga op je favoriete plek of stoel zitten en je boek is zo uit.

Toepassen
En dan – in de praktijk toepassen. Het lezen is de mentale fase, die pas in tweede instantie wordt gevolgd door actie. Je brein wordt uitgedaagd en dat stimuleert vanzelf je creativiteit. Als je het plezierig maakt dan werkt dat aanstekelijk en stimuleert dit je om daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Toch nog moeite om te starten? Lees het zelfde boek tegelijk met een ander om elkaar te motiveren en te bevragen. Ga samen aan de slag.

Lezen is een continue leerproces met steeds weer nieuwe inzichten. Daar krijg ik energie van.
Dat wens ik jou ook toe! Het resultaat is groter dan je denkt.
Hoe groot is jouw leerstoel?

Over de schrijver
Reactie plaatsen