Download de whitepaper
Download (pdf)

Page content

Soms begint het met ongelukkige uitspraken…

article content

Soms begint het met ongelukkige uitspraken…

Wie overkomt het niet? Je wordt geraakt door een uitspraak van een ander en hop… daar ontglippen je woorden die je liever niet had gezegd. Woorden die kwetsend zijn voor anderen, woorden die niet gezegd hadden mogen worden. Stomstomstomstom.

En… hoe ga je dan verder?

Je kunt kiezen tussen ontkennen of onderzoeken.

Ontkennen

Je kunt het ontkennen. Het is te gênant denk je, om terug te komen op je woorden. Dus vooral snel vergeten. Er niet meer over praten, dan gaat het vanzelf over. Helaas, bij mij werkt het zo niet. Integendeel. De uitspraken gaan een eigen leven leiden als je er niets mee doet. En na verloop van tijd wordt het écht een moeilijk gesprek dat je moet voeren met elkaar. En zo  spreek je elkaar helemaal niet meer, en soms nooit meer.

Onderzoeken

Sta eens stil bij die emotie die “opeens” bij jezelf opkomt. Mijn ervaring is dat het niet over de ander gaat maar over jezelf. Inderdaad confronterend! Je kunt daarna wel makkelijker het gesprek met de ander (opnieuw) aangaan. Je kunt proberen om uit te leggen wat er aan de hand is en eventueel je excuus aanbieden. Die ruis tussen jou en de ander lost op en je kunt weer “opgeruimd” verder.

Opruimen

Ongelukkige uitspraken veroorzaken “ruis op de lijn” en dat kost behoorlijk veel energie. En als je leert om op zaken terug te komen, houd je meer energie over. Je hoeft geen last van ruis op de lijn te hebben. Als je niet weet hoe je de ruis moet opruimen, leer dan de methode van Dynamische Oordeelsvorming

Daarmee krijg je snel en makkelijk duidelijkheid en inzicht. Meer inzicht in je eigen reactiepatronen geeft een opgeruimd en energiek gevoel. Zo makkelijk is het.

Welk perspectief?

Ongelukkige uitspraken kun je ook leren omkeren, of relativeren. Het kan iedereen overkomen – we zijn geen heiligen! Lach om jezelf, dat geeft ruimte om je gevoel en mening te veranderen. Ik heb mezelf aangewend om “Fascinerend” te zeggen als ik geraakt wordt, dat geeft ruimte om even na te denken over wat er gebeurt. Simpel en doeltreffend.

Welk perspectief ga jij omkeren?

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Comment Section

0 reacties op “Soms begint het met ongelukkige uitspraken…

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.