Download de whitepaper
Download (pdf)

Page content

Perspectief veranderen versnelt je project

article content

Perspectief veranderen versnelt je project

Het leek de enige oplossing.

Toen ik dit las was het voor mij verrassend – hoe kun je dit bedenken?

De geluidsoverlast van het bedrijf voor die naastgelegen woning was zodanig dat er maatregelen getroffen moesten worden. De oplossing was …een geluidswal …op 2 meter van het keukenraam van het woonhuis. Weg mooi uitzicht over de weide. Het perspectief van de bewoners was letterlijk en figuurlijk uit zicht geraakt. Het is een juridische oplossing bedacht vanuit het perspectief van het bedrijf.

Belangentegenstellingen ervaren projectmanagers vaak als het grootste probleem. Ze ervaren dat hun project daardoor vastloopt of zelfs uit de rails loopt. Het gaat over besluitvorming die spaak loopt. Teamleden zeggen ja en doen nee. Grip houden op je project: hoe je dat doet staat niet in je managementboek.

Met een breder perspectief  trek je je project weer vlot en zet je het weer op de rails.

Een projectmanager, Peter, die ik ondersteun, vraagt zich af hoe hij nu het werken met zelfsturende teams kan organiseren . Hij vraagt zich af waarom het team zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

Ik laat hem inzoomen op zijn eigen rol: wat doet hij dan richting zijn team? Dan blijkt dat hij graag helpt bij vragen. Meestal kan hij het sneller oplossen. Hij overziet makkelijk wat er nog moet gebeuren dus doet hij het zelf. Hij realiseert zich dan dat hij zich als een helper opstelt.

Om het team zijn eigen rol te laten vervullen is het nodig dat de dynamiek tussen Peter en zijn team verandert. Want als hij blijft helpen, dan blijft het team daarop wachten.

Als het team meer ruimte krijgt om zelf te onderzoeken dan nemen ze ook die ruimte. Zo simpel is het. Kijk naar het hele team wat ze doen – hoe gaan ze bijvoorbeeld met elkaar om bij kritiek? Of is het helemaal niet bespreekbaar? Maak bespreekbaar hoe je om met elkaar omgaat bij kritische punten. Anders krijg je “ja zeggen en nee doen”.

In breder perspectief ging Peter zelf ook naar zijn management om extra ondersteuning te vragen. Extra cursussen voor persoonlijke ontwikkeling en bijvoorbeeld coaching. De persoonlijke kwaliteiten van ieder teamlid versterken helpt namelijk je hele team vooruit. Het resultaat was dat het team voortvarend aan de slag is gegaan.  Het team kreeg meer zelfvertrouwen en handelde daar ook naar.

Peter was opgelucht. Extra controleren heeft geen zin – hij kan het aan zijn team overlaten. Hij had nu concrete stappen met zijn team gezet naar meer eigen verantwoordelijkheid.

Peter had meer tijd over, het kostte minder moeite  en voelde zich ontspannen in zijn gesprekken met het team. En dat het team af en toe wel heel creatief met de interne regels omging dat kostte hem nog de nodige overreding van zijn MT maar de resultaten gaven de doorslag.

Het enthousiasme van het team over deze manier van werken was bovendien aanstekelijk voor de andere teams binnen de organisatie.  Het zette vervolgens een veel grotere beweging in gang binnen de hele organisatie waarbij alle teams op deze manier gingen werken.

Als je van perspectief verandert,  bereik je sneller resultaat.

Oja, en het bedrijf heeft samen met zijn buren de oplossing gevonden door de buren te laten verhuizen naar het huis van zijn moeder, 5 km verderop. Iedereen blij.  

Ik help projectmanagers om hun perspectief te veranderen zodat ze grip houden op hun project.

Comment Section

0 reacties op “Perspectief veranderen versnelt je project

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.