Je project succesvol tot een goed einde brengen blijkt in veel gevallen toch erg lastig. Waarom mislukken die projecten? Het kan liggen aan persoonlijke controverses, onvolledige informatie- en communicatie waarbij de technologie een rol speelt, het ontbreken van vaardigheden om een project te leiden en de invloed van de politieke dynamiek die de verborgen agenda bepaald.
Niet alleen feiten en cijfers, maar houding en gedrag bepalen voor het overgrote deel een succesvol projectresultaat zoals uit de managementliteratuur blijkt. Non-verbale reacties en gedrag zijn de belangrijkste informatiebronnen voor communicatie en indicatoren voor wat er écht speelt.
Herken je de volgende situaties?
- Onderlinge persoonlijke fricties vertragen de voortgang van je project;
- De diffuse aspecten van het project zoals medewerking verkrijgen, conflicten hanteren en besluitvorming spelen tegelijkertijd waardoor je flexibel moet schakelen in de gesprekken;
- Het ontbreekt aan flexibiliteit bij het projectteam om snel te kunnen inspelen op chaotische veranderingen rondom het project.
Verantwoording nemen en het nakomen van afspraken leidt vervolgens tot het gewenste resultaat. Met de I-M-P-A-C-T-werkwijze leer je hoe je op evenwichtige wijze een gesprek kunt structureren waarbij elke betrokkene aan bod komt. Je leert hoe je een evenwichtig oordeel vormt gevolgd door een transparant besluit. Het gaat er om duidelijkheid te creëren.
Als je werkt met een aanpak waarbij je wederzijds contact en vertrouwen opbouwt, verbetert dit de samenwerking. Hiermee kun je als omgevingsmanager alle facetten van het proces benutten.
De nadruk ligt op werken met procesmatige aspecten, de niet zichtbare maar wel voelbare aspecten van je project. De factoren die veelal 'onderwater' de voortgang bepalen.
Deze aanpak zorgt er voor dat iedereen graag betrokken wil zijn bij de oplossing en gezamenlijk in het succes wil delen.