Download de whitepaper
Download (pdf)

Page content

Afstemmen en acceptatie – hoe doe je dat?

article content

Afstemmen en acceptatie – hoe doe je dat?

Hoe betrek je als projectmanager anderen in je project?

Hoe kom je in contact en krijg je vertrouwen van de ander?  Dat begint met je oogcontact, je houding, je gebaren en uitstraling – die bepalen de eerste indruk. Daaruit ontstaat een positief of negatief beeld bij de ander. Dat beeld kan wijzigen door het gedrag wat je vervolgens vertoont. Er is een direct actie-reactie patroon. Je kunt alert zijn op de volgende aspecten.

Eigen houding

Als je meer contact wilt hebben met je mensen in je project, dan is het afstemmen op de anderen een belangrijk aspect. Als jij twijfelt aan de inhoudelijke kwaliteit, dan accepteer je de ander niet en sorteert zijn actie weinig effect. Zowel de kwaliteit van wat je doet als de acceptatiegraad van de ander hebben invloed op het effect van jouw handelen. Het gaat erom dat jezelf een uitnodigende houding laat zien.

Afstemmen op de ander

Bij het afstemmen gaat het om jezelf in de ander te verplaatsen en om de aandacht van de ander te verkrijgen. Er zijn allerlei mogelijkheden om af te stemmen en gebruik te maken van de signalen die je bemerkt in je hoofd, hart en buik. Een manier om onderling in contact te komen is het vertellen van persoonlijke verhalen. Door de emotie van mensen te raken kun je sneller de aandacht van mensen kunt trekken.

Verwelkom de ander en straal blijheid uit, dat wekt ook bij de ander een positieve stemming op. Dat kun je ook in gedachten te doen. Op een of andere manier voelen mensen haarfijn aan of je “open” staat om in contact te treden.

Eigenaarschap

Bespreek met elkaar wat de wensen, opties en mogelijkheden zijn van de verschillende rollen. De inhoudelijke, processuele en procedurele rollen en verantwoordelijkheden zijn belangrijk om te delen met elkaar. Het geeft rust als hierover duidelijkheid is. Het samen bespreken en vaststellen wat je wilt bereiken leidt tot een heldere focus. Bij het maken van afspraken is vervolgens het draagvlak voor de uitvoering groter. Creëer eigenaarschap zodat betrokkenen “ja zeggen en ja doen”.

Betrokkenheid

Een projectmanager wil bereiken dat de ander betrokken raakt bij het project. Betrokkenheid betekent de mogelijkheid creëren om een bijdrage te leveren. Een negatieve betrokkenheid kun je opvatten als een kwaliteitstoets. Ook een negatief aspect hoort bij een project, het houdt het positieve in evenwicht. Het is een twee-eenheid die bij elkaar hoort: zonder donker geen licht.

Nieuwsgierigheid

Als je je goed bewust bent van je eigen houding, afstemt op de ander en eigenaarschap van een ieder stimuleert dan vergroot je de betrokkenheid binnen je project. Het lijkt eenvoudig en toch blijkt het in de praktijk lastig om deze aspecten optimaal in te zetten. Ik ben benieuwd wat jou – nu je bewust bent van deze aspecten – in je project opvalt. Zorg voor een goede balans van alle aspecten zodat je de betrokkenheid in je project vergroot. Het start met je eigen nieuwsgierigheid naar de ander.

Comment Section

0 reacties op “Afstemmen en acceptatie – hoe doe je dat?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.